Tuesday 19 November 2013

Κολλαγόνο: Τί είναι, ποιοί είναι οι τύποι του, πώς λαμβάνεται και ποιά είναι τα οφέλη του;

 

Το κολλαγόνο είναι μία απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, το οποίο όσο μεγαλώνουμε μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας τη γήρανση. Στο σύνολο της πρωτεϊνης του σώματος, αποτελεί το 30%, και ειδικά στην πρωτεϊνη που συνθέτει το ανθρώπινο δέρμα, αποτελεί το 75%. Πέρα από το δέρμα, το κολλαγόνο είναι η κύρια μορφή πρωτεϊνης στους τένοντες και στα οστά.
Τα κύτταρα που παρασκευάζουν κολλαγόνο έχουν, ανάλογα με το είδος του ιστού, διαφορετικές ονομασίες. Για παράδειγμα στο δέρμα και τους τένοντες λέγονται ινοβλάστες, ενώ στα οστά ονομάζονται οστεοβλάστες. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το κολλαγόνο είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από κανένα είδος τροφής. Δεν συμβαίνει δηλαδή το ίδιο με τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά του οργανισμού. Πχ αν λείπει σίδηρος από τον οργανισμό μας, μπορούμε να φάμε σπανάκι και να το αναπληρώσουμε, αν μας λείπει βιταμίνη C μπορούμε να φάμε πορτοκάλι, όμως με την περίπτωση του κολλαγόνου δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο.

Με την αύξηση των επιπέδων του κολλαγόνου στον οργανισμό μας, ευεργετούμε τις αρθρώσεις, τα οστά, τα δόντια και ενισχύουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας, συμβάλλοντας στην υγεία αλλά και στη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης με από και αποτελεσματικό τρόπο. Κατά συνέπεια η χορήγησή του είναι πολύ σημαντική, και επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω των συμπληρώματων διατροφής.


Υπάρχουν 3 τύποι κολλαγόνου.

Κολλαγόνο Τύπου 1: Βρίσκεται στο δέρμα, στους τένοντες, στα αγγεία, στα όργανα και στα οστά. Πάνω από το 90% του κολλαγόνου του σώματος είναι Τύπου 1 και Τύπου 3.
Κολλαγόνο Τύπου 2: Βρίσκεται στους αρθρικούς χόνδρους. Η περιεκτικότητά του στις αρθρώσεις είναι περίπου 50% και στους χόνδρους των αρθρώσεων είναι περίπου 85%.
Κολλαγόνο Τύπου 3: Είναι κύριο συστατικό ιστών, όπως το δέρμα, οι πνεύμονες καθώς και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, και συνήθως βρίσκεται παράλληλα με το κολλαγόνο τύπου 1.


Διαφορές Κολλαγόνου Τύπου 1 & 3 – Κολλαγόνου Τύπου 2.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από 90% του κολλαγόνου που βρίσκεται στον οργανισμό μας είναι Τύπου 1 & Τύπου 3. Η συγκεκριμένη πρωτεϊνη αποτελείται συνολικά από 19 αμινοξέα, που είναι υπεύθυνα για την συντήρηση και ανάπτυξη του σώματος με υψηλά ποσοστά προλίνης, γλυκίνης και υδροξυπρολίνης, αμινοξέα που βρίσκονται στους μύες και στο δέρμα. Η πηγή λήψης του Κολλαγόνου Τύπου 1 & 3 γίνεται από το δέρμα των βοοειδών και αποτελεί την ασφαλέστερη πηγή κολλαγόνου παγκοσμίως. Άλλες πηγές κολλαγόνου όλων των τύπως είναι το ψάρι και ο χοίρος.
Το κολλαγόνο Τύπου 2 αποτελείται απο 18 αμινοξέα και βελτιώνει την λειτουργία του χόνδρου των αρθρώσεων. Η πηγή λήψης του Κολλαγόνου Τύπου 2 είναι το στέρνο του κοτόπουλου, που αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή λήψης Κολλαγόνου Τύπου 2.
Το Κολλαγόνο Τύπου 1 και 3, και το Κολλαγόνο Τύπου 2 έχουν διαφορετικούς τύπους αμινοξέων και δεν πρέπει να συνδυάζονται. Αυτό διότι αν ληφθούν μαζί, τα αμινοξέα από τους διαφορετικούς τύπους συνδυάζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν πρωτεϊνες διαφορετικές από τα κολλαγόνα. Οπότε στην περίπτωση που χρειάζεται η λήψη και των 2 ειδών κολλαγόνου, θα πρέπει να γίνεται με μία ώρα διαφορά τουλάχιστον. 

Τρόποι λήψης κολλαγόνου.

Υγρό κολλαγόνο: Το κολλαγόνο στην υγρή του μορφή είναι η πιό δημοφιλής μοργή παγκοσμίως, γιατί είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο στο International Journal of Medical Sciences καθώς και στο Nutrition Journal, το υγρό πόσιμο κολλαγόνο έχει ευεγερτική δράση στην μείωση της καταστροφής του χόνδρου των αρθρώσεων, και στην αύξηση της αντοχής των οστών σε ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Η σημαντικότερη πτυχή της φυσικής θεραπείας της αρθρίτιδας με λήψη κολλαγόνου, είναι ότι βοηθάει στην ανοικοδόμηση των χόνδρων που έχουν υποστεί ζημιές καθώς και στην μείωση του οιδήματος. Επίσης, τονώνει και αναζωογονεί φυσικά το δέρμα μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, δημιουργώντας έτσι μια λαμπερή επιδερμίδα Ο κύριος τύπος υγρού κολλαγόνου, το υδρολημένο κολλαγόνο περιέχει, εκτός των άλλων, πυρίτιο, μαγνήσιο και το μισό σύμπλεγμα της βιταμίνςη Β και είναι μία κορυφαία εξέλιξη της τεχνολογίας του κολλαγόνου παγκοσμίως. Εναλλακτικός τύπος υγρού πόσιμου κολλαγόνου είναι το μη-υδρολημένο κολλαγόνο.

Κολλαγόνο σε υγρή μορφή προσφέρεται από πολλές δυνατές επιλογές, όπως το Collagen Pro-Active σε γεύση φράουλα και λεμόνι, το  RejuviCare σε γεύση σταφύλι, καθώς και το Fortigel CH-Alpha με έτοιμες δόσεις σε φιαλύδια.

Ταμπλέτες: Το κολλαγόνο σε μορφή ταμπλέτας (χαπιού) αποτελεί μία πολύ δημοφιλή μορφή λήψης κολλαγόνου, και μαζί με την υγρή μορφή, είναι οι 2 δημοφιλέστερες επιλογές. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα συστατικών συγκριτικά με το κολλαγόνο σε υγρή μορφή και η απορρόφηση από τον οργανισμό είναι υψηλή (αλλά χαμηλότερη από την υγρή μορφή). Στα θετικά το κολλαγόνου σε μορφή ταμπλέτας είναι η χαμηλότερη τιμή και η ξεκάθαρη δόση. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε την λήψη κολλαγόνου σε ταμπλέτες, με το LifeExtension Bio-Collagen.


Συμπεράσματα.
Πέρα από την ευκολία κατάποσης, το υγρό είναι άμεσα απορροφήσιμο μόλις μπει στο στομάχι. Μπορεί τα χάπια και οι κάψουλες να κοστίζουν λιγότερο, αλλά στην πραγματικότητα η υγρή μορφή είναι πιο αποτελεσματική και οφείλεται κυρίως στο ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάται άμεσα και μέσω του κυκλοφορικού διαχέεται στο σώμα.

1 comment:

  1. Καλησπέρα σας, πολύ ωραίο το παραπάνω άρθρο. Έχω να συμπληρώσω ότι υπάρχει ένα καινοτόμο προϊόν, το kollagen2xs, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε μερικά φαρμακεία. Το έχω δοκιμάσει και έχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένη, γι'αυτό και το προτείνω! Το Kollagen2xs περιέχει κολλαγόνο τύπου ΙΙ και εξάγεται από στέρνο κοτόπουλου. Εδώ έχει πολλές πληροφορίες: www.kollagen2xs.gr ή εδώ http://extra-innovation.co.uk/gr/kollagen-II-xs.

    ReplyDelete