Friday 31 January 2014

Βελτίωσε τη Μνήμη σου: Θυμήσου τις 3 τοπ ουσίες για να το πετύχεις!

Η πνευματική κόπωση είναι μια ταλαιπωρία από μόνη της. Δυσκολεύεσαι να απομνημονεύσεις το κατεβατό κείμενο για το μάθημα της εξεταστικής, παρ' όλο που το διάβασες ήδη 7 φορές. Ξεχνάς που έβαλες τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου (ή ακόμα χειρότερα το αυτοκίνητο σου). Δε μπορείς να συγκεντρωθείς για πάνω από 1 ώρα μπροστά στον υπολογιστή. Κάτι / κάπου ήθελες να πεις / να πας/ να πάρεις αλλά τι ήταν αυτό? Όχι δε σου φταίει (μόνο) η ηλικία και πάψε να δικαιολογείσαι με το "Ου γαρ έρχεται μόνον...". Αντιθέτως ψάξε να βρεις τροφές και θρεπτικές ουσίες για να βελτιώσεις τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία γενικότερα. Για να μην κουράσεις το μυαλό σου κι άλλο -πόσο ακόμα?- σου έχουμε τις 3 καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες επιστημονικά ουσίες για μυαλό-ξυράφι!

1. Gingko Biloba 

Αυτό το αρχαίο, στην κυριολεξία, δέντρο πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα περίπου το 2800 π.Χ. και είναι ένα από τα μακροβιότερα είδη καθώς ένα δέντρο μπορεί να ζήσει μέχρι και 1000 χρόνια! Η δράση του συμπληρώματος Gingko Biloba στον οργανισμό είναι πολλαπλή και ωφελεί ταυτόχρονα πολλά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα. Σημείωσε μερικά από αυτά: Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα διατηρώντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, βοηθά τους ασθενείς με γλαύκωμα και όσους υποφέρουν από πόνους στα πόδια λόγω κακής κυκλοφορίας στα κάτω άκρα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αμβλύνει τα συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου (PMS) στις γυναίκες όπως η ευαισθησία στο στήθος και οι κοιλιακές κράμπες. 
Ωστόσο η δημοφιλέστερη ιδιότητα του Gingko biloba είναι η θετική επίδραση που έχει στη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση όχι μόνο σε νέους ή μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά και σε παθολογικές περιπτώσεις γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ. Σε καθημερινή χρήση, ως συμπλήρωμα, δίνει ένα "σπρώξιμο" στις πνευματικές λειτουργίες, καταπραΰνει το άγχος και καταπολεμά ζαλάδες, ιλίγγους ή πονοκεφάλους. Έξτρα Τιπ: Λέγεται ότι ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία αλλά...σσσσ! Δεν το ακούσατε από εμένα!

2. Φωσφατιδυλοσερίνη 

Πολύ απλά και για να μη μπλέκεστε με χημείες πρόκειται για ένα λιπίδιο που περιέχει Φωσφόρο και αποτελεί συστατικό των βιολογικών μεμβρανών (πχ κυτταρικές μεμβράνες). Είναι σημαντική γιατί βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα και στον εγκέφαλο και αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή του λειτουργία. Έχουν αποδειχθεί οι ευεργετικές ιδιότητες της Φωσφατιδυλοσερίνης στην ενίσχυση της γνωσιακής λειτουργίας, της σκέψης, της πνευματικής και σωματικής απόδοσης και της συγκέντρωσης. Τέλος λοιπόν τα "δε-μπορώ-να-κάτσω-στην-καρέκλα-μου-γιατί-υποφέρω-από-κάτι-σαν-ADHD(Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας). Τροφικές πηγές Φωσφατιδυλοσερίνης είναι το Βοδινό κρέας, η σόγια, τα λιπαρά ψάρια, ωστόσο αν χρειάζεστε "ενισχυμένη" δόση υπάρχουν και συμπληρώματα που μπορεί να σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας!

3. Ω3 Λιπαρά Οξέα
Είναι 3 λιπαρά οξέα με αρκετά μακριά ονόματα: Το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυεξανοϊκο οξύ (DHA) αποτελούν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα της διατροφής τα οποία είναι τεράστιας (σαν τα ονόματα τους) σημασίας για τον οργανισμό. Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα ωφέλη, όπως βελτίωση ολικής χοληστερόλης, πρόληψη καρδιακών παθήσεων, όμορφο δέρμα, υγεία οστών και αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδης δράση βρίσκεται κ η εγκεφαλική ανάπτυξη κ λειτουργία από την εμβρυική κιόλας ηλικία και η πνευματική ενίσχυση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι πολλά τα καλά των Ω3 λοιπόν για να τους γυρίσουμε την πλάτη! Καταναλώστε λιπαρά ψάρια (σολωμό και σαρδελίτσα), αυγά, λιναρόσπορο, καρύδια και οι πιο απαιτητικοί προμηθευτείτε συμπληρώματα ιχθυελαίων, πάντα με τη συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου!


No comments:

Post a Comment