Tuesday 28 January 2014

CLA και Αδυνάτισμα : Τι ισχύει και τι όχι!




Ιδιαιτέρως της μόδας έχει γίνει την τελευταία 5ετία η χρήση CLA (Conjugated Linoleic Acid) ως συμπλήρωμα διατροφής, κυρίως από όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά ποια είναι η δράση του και σε τι ωφελεί τον οργανισμό μας πέρα από... συμπαραστάτης στη δίαιτα?

Το CLA ή Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ είναι ένα θρεπτικό συστατικό της οικογένειας των λιπαρών οξέων, ένα "καλό" λιπος όπως τα Ω-3 και Ω-6. Ανακαλύφθηκε κατά λάθος (!) το 1979 από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin οι οποίοι έψαχναν για μεταλλαξογόνα στο κρέας και άπλωσαν εκχύλισμα απο μοσχαρίσιο κρέας σε δέρμα από ποντίκια, τα οποία μετά εξέθεσαν σε ένα ισχυρό καρκινογόνο. Προς μεγάλη τους έκπληξη τα ποντίκια με το εκχύλισμα ανέπτυξαν 20% λιγότερους καρκινικούς όγκους και έτσι σχεδόν μια 10ετία μετά (1987) δόθηκε ταυτότητα σε αυτό το άγνωστο αντι-καρκινικό συστατικό. CLA μπορούμε να προσλάβουμε φυσικά από τροφές όπως γαλακτοκομικά, κρέας και αβγά, ωστόσο πλέον στην αγορά υπάρχουν διάφορα σκευάσματα CLA που λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πολλά επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τις πιθανές δράσεις του CLA στο σώμα μας αλλά γενικότερα επικρατεί ένα...μπέρδεμα ως προς το τι αληθεύει και τι όχι. Αυτό που έχει ωστόσο αποδειχθεί είναι οι αντι-καρκινικές του ιδιότητες σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνων όπως του παχέος εντέρου και του στήθους και μάλιστα ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν οτι για την αντι-καρκινική δράση επαρκούν σχετικά μικρές ποσότητες CLA ημερησίως. Άλλα θετικά στοιχεία για την υγεία είναι η πιθανή πρόληψη καρδιοπαθειών, αφού το CLA συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των τριγύκεριδίων και της "κακής" LDL χοληστερόλης, η αντιοξειδωτική του δράση και η διέγερση του ανοσοποιητικού (ως αντιφλεγμονώδες κυρίως).

Η πιο δημοφιλής χρήση του παρ' όλα αυτα, είναι ως ένα βοήθημα στη μείωση του σωματικού βάρους. Κι εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη παρεξήγηση: Το CLA αυτό καθ'αυτό δεν αδυνατίζει! Αυτό που κάνει είναι να επικουρεί στη μείωση του σωματικού λίπους (δίνει "σήμα" στο σώμα να αποτρέπει την αποθήκευση του λίπους) και ταυτόχρονα στην αύξηση της σωματικής άλιπης/άπαχης μάζας (Lean Body Mass) άρα σίγουρα σε μια καλύτερη, πιο υγιή σωματική δομή. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δίαιτας, όπου η πρόσληψη πλήρων γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι μειωμένη, η λήψη σκευάσματος CLA μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε όσους σκοπεύουν να ξεφορτωθούν το περιττό λίπος και να σμιλέψουν το κορμί! 

Συμπέρασμα: Αν απλώς στοχεύεις να χάσεις κιλά ίσως το CLA συμπλήρωμα δεν είναι κατάλληλο για σένα. Αν όμως πρέπει για λόγους αισθητικούς ή υγείας να χάσεις λίπος (ιδιαιτερα στην κοιλιακή περιοχή) δεν έχεις παρά να συμβουλευτείς το γιατρό ή το διατροφολόγο και να το δοκιμάσεις! 

Από εκεί και πέρα, για θέματα βάρους που δεν λύνονται με άλλον τρόπο, υπάρχει πάντα και η χειρουργική επιλογή με επεμβάσεις παχυσαρκίας.

No comments:

Post a Comment